top of page

Shadows

Észt Folklór

Észt Hét Budapest

Online Kiállítás

Vitányi Regina

2021

Page Top
Closup_Black_0001_Selective Color 3.jpg

Van valami

a fák között...

A folklórra gondolva vitrin mögötti, felcímkézett tárgyak jutnak eszünkbe, esetleg hagyományok, amik már csak falun léteznek (és ott is leginkább turisztikai okok miatt). Röviden: egy olyan kultúra emlékei, ami mára már elfeledetté vált. Vagy mégsem? A könyvem az észt népi hiedelem elemeit eleveníti fel, pop-up részek segítségével mozgó árnyakat csempészve a lapok közé. Az olvasó zseblámpájával árnyjátékként kelnek életre az észt népmesék illusztrációi, ami hidat képez a nyomtatott grafika és az animáció közt. A fel-felsejlő árnyak hangulata illik az Észt folklór sötét világához, ahol nem ritka vengégek a szellemek, lápi lidércek, és a Bibliai névrokonától elég távol álló (sőt, legtöbbször "comic relief" karakterként megjelenő) Ördög is. 

2020, Budapest
Konzulens:
Krzysztof Ducki
Karl Kaisel
Kiállítva:
Észt Hét
Budapest,
ASP Wrocław,
Arthungry 2020
Menu

Vetítsd a szobád

falára az észt erdők

hangulatát!

DIY Árnyék kiállítás

A vírushelyzet alatt a kultúrához való viszonyunk is megváltozott. A vizuális művészet a galériák faláról telefonok kijelzőjére vándorolt, facebook liveon hallgatjuk a koncerteket, míg a rendezvények/előadások IGTV-n köszönnek vissza.

Mikor ezen a projekten dolgoztam, valami olyan dolgot szerettem volna létrehozni, amivel az emberek érintkezni tudnak — annak ellenére, hogy az érintés egy ritkaságnak számított az elmúlt évben.

Szerencsére a könyvem alapja egy olyan dolog, amit megoszthatok mindenkivel anélkül, hogy kockázatos lenne: ez pedig az árnyék.

Kövesd a következő leírást, és szobád falai is otthont adhatnak az illusztrációknak!

DIY Exhibition

Hogy működik:

1.

2.

3.

4.

Töltsd le a PDF-et

Nyomtasd ki a PDF-et, vagy rajzold át a formákat

Vágd ki a formákat

a szaggatott vonal mentén

Használd a telefonod zseblámpáját, hogy előhívd az árnyékokat

Closup_Black_0006_Shape 1.jpg
The story

A sztori: 3 utazás,

50 cikk, 100 népmese

Az észt kultúráról írni magyar szemszögből

Én.jpg
encolor_small.jpg

"Miért szerkesztetted meg a színeket?" kérdezte egy barátom, mikor küldtem neki messengeren egy pillanatképet. A fotó azonban érintetlen volt, éppen azt ábrázolta, amit abban a pillanatban láttam: az erdő élénk vörös talaját, narancssárga törzsű fákkal, és a tetejükön cilinderként díszelgő tűlevél-kalapot. Valakinek aki tölgy és bükkerdőkön nőtt fel, ez tényleg szokatlan színvilág lehet. 

 

Ha az erdő egy birodalom, akkor ennek a birodalomnak az uralkodói biztosan a fenyők voltak, és nem szívesen osztoztak más növényekkel ezen a tisztségen. Az ötlet, hogy a fák személyiséggel rendelkeznek, egy gyakori motívum az észt folklórban, és a körülöttem levő táj hatására nekem is ilyen érzésem támadt. A fenyők, magasan hordva orrukat, gőgösen tekintettek az alattvalóikra, míg a nyírfák szerényen és már-már bocsánatkérően hajlongtak a szélben.

 

És köztük, a tűlevelek között, egyetlen parányi medvetalp tört utat magának — "Betolakodó!" sziszegte a fenyő, amint fentről rásandított. Hogy került ide az a medvetalp? És mégis, ő volt az erdőbirodalom azon szereplője, akivel leginkább azonosulni tudtam.

Tehát, hogy kerültem én Észtországba? Röviden: Megtetszett a nyelv, majd az itteni táj, majd az egész kultúra. Kezdetben mókás volt hasolnó szavakat felfedezni az észt és a magyar közt (annak ellenére, hogy a két nyelv minden más szempontból nagyon különböző). Például:

Szem — Silm (eye), Vér — Veri (blood),
Kéz — Käsi (hand), Méz — Mesi (honey)

Dehát, nehéz megtanulni egy nyelvet, ha a legfőbb segítőtársa az embernek a Google-fordító. Szerencsére idővel találtam barátokat, akik nem csak a nyelvtanban tudtak korrepetálni, hanem segítettek megtapasztalni az észt életérzést is.

Mielőtt ezt a projetket elkezdtem volna, kétszer jártam Észtországban önkéntes tanulmányi úton. Persze, nem maradhatott ki a folklorisztikai cikkek böngészése és a múzeumlátogatás, de a lefontosabb az volt, hogy találkozhattam és beszélhettem emberekkel.

bogy.jpg
pp3.jpg

A könyv készítése végül váratlan fordulatokat vett. A második utazásom után nemsokkal kitört a COVID járvány, így én egy nyomtató, néhány papír, szén és ceruza társaságában itthonról próbáltam megjeleníteni az népmesei észt erdők világát.

Nem volt könnyű feladat, főleg nem Magyarországról, vidékről: Április volt, minden élénk virágokban pompázott, és a hőmérséklet is napról napra egyre feljebb kúszott — nem éppen összeegyeztethető az észt folklór borongós hangulatával.

Egy észt jóbarátom, Karl Kaisel segítsége kellett ahhoz, hogy a könyvem igazán autentikus lehessen. Nem csak az észt tájról készített fotóit kölcsönözte nekem, hanem beavatott a rengeteg személyes történetbe, amik azért is voltak különlegesek, mert Karl ténylegesen az észt erdő közepén nőtt fel.

Végül pont egy ilyen könyvet szerettem volna készíteni: ami összeköt történeteket a jelenből és a múltból, ami vegyíti a mondát a valósággal. Nagy szavak ezek! Rád bízom, hogy eldöntsd, sikerült-e elérnem a célt.

White_Background_0005_Exposure 1 copy 5.
See The Book
White_Background_0000_Exposure 1.jpg
White_Background_0003_Exposure 1 copy 3.

There are seven chapters, a pop-up piece belonging to each. The book itself is ~250 pages long, so the pop-ups are designed to have simple structures in order to be compatible with the average thickness of the pages. 

Mikor a könyvön dolgoztam, nem akartam nosztalgiára alapozni a hangulatot, akkor sem ha népies kultúrális elemek a téma. Valami valóságos dolgot szerettem volna megjeleníteni — valamit, ami él és mozog. A mozgást egy nyomtatott anyag részévé tenni viszont kihívás, hiszen tudjuk: a könyvben lévő képek csak állnak, és csak a képernyőn lévő képek mozdulnak meg.

Hogy ezt a grafikával kapcsolatos hiedelmet felülírjam, pop-up elemekkel tarkítottam a könyvem, melyek bizonyos oldalpárony kinyitásakor előreugranak a néző felé. Itt jön az interaktív része a projektnek: az olvasó egy zseblámpa segítségével animálhatja a pop-up részek árnyékait, amik az árnyjáték során új jelentéstartalommal telnek meg.

leaf.gif